Jukka Kärkkäinen
Aromikasta lammasta pääsiäispöytään

Muiden kauppojen purkaessa kilpaa pois palvelutiskejään,
K-supermarket Seilorissa uskotaan vankasti laatuun ja palveluun. Lammas on pääsiäisen juhlaruokaa aromikkaine mausteineen ja
lisäkkeineen. Pikkulaivan K-supermarket Seilorissa työskentelevä tuorepäällikkö Jukka Kärkkäinen kertoo seuraavassa niksinsä
tämän mehevän herkun onnistumiseksi.

Kuva Heikki Kuisma

K-supermarket Seilorin tuorepäällikkö Jukka Kärkkäinen viihtyy hyvin Seilorissa. Aikoinaan Suomen Parhaaksi Lihaosastoksi valittu ympäristö pitkine palvelutiskeineen on herkkuja ja laatua arvostavalle Jukalle sopiva ja mieluinen työpaikka. Seilorissa hän työskentelee herkkutiskillä, valmistelee herkkutiskien tuotteita, grillissä kotiruokaa, tekee tilauksia, opastaa asiakkaita ruokavalinnoissa ja jakaa mielellään myös vinkkejä ruokien valmistuksesta ja sopivien lisäkkeiden valinnasta.


Itse hän valitsee juhla-aterialle pääsiäisen aikaan tietysti lampaanlihaa ja mieluiten fileetä, josta tulee varmasti maukasta ja mureaa. ”Koska kotimainen lampaanliha ei riitä pääsiäisen kulutukseen, lammasta tuodaan myös Irlannista ja Uudesta Seelannista”, Jukka kertoo. ”Se on maukasta ja vähärasvaista, koska siellä on ihanteelliset olosuhteet kasvattaa lammasta. Uudesta Seelannista tuleva lampaanliha on hyvin nuorta lammasta tai karitsaa. Fileet on pakattu tiiviisti muoviin reilun puolen kilon pakkauksiin ja pakastettu. Liha saa ennen valmistusta sulaa jääkaapissa noin vuorokauden.”


”Kokonaisen lampaanviulun päältä kannattaa poistaa siinä näkyvä rasva”, neuvoo Kärkkäinen. ”Lampaanpaisti maustetaan perinteisesti valkosipulilla. Valkosipulinkynnet kannattaa leikata pitkittäin kahteen kolmeen osaan ja tehdä lihaan pienet, syvät viillot, joihin valkosipulit työnnetään. Paisti kannattaa maustaa hunajalla ja hieroa runsaalla rosmariinilla tai muilla yrteillä. Paisti kypsennetään hitaasti hauduttaen miedossa uunissa välillä valellen esimerkiksi vahvan kahvin ja kerman seoksella”, Jukka neuvoo. Hänen mukaansa lampaanlihan kanssa sopii erityisesti minttuhyytelö, mutta myös voimakkaat grillikastikkeet, sitrushedelmät, rosmariini ja tietysti valkosipuli.


”Marinoiminen jalostaa lampaan omaa makua, mutta siihen kannattaa varata riittävästi aikaa. Parhaiten marinoimiseen sopii valkosipulimarinadi, mutta kannattaa kokeilla maustamiseen myös minttua tai rosmariinia”, Jukka suosittelee. ”Marinointiliemi ja fileet kannattaa laittaa muovipussiin ja jääkaappiin, jossa marinoituminen tapahtuu 2–3 päivässä. Ota lampaan tai karitsan liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen ruoanvalmistusta. Paisti on hyvä ottaa huoneenlämpöön vähintään kaksi tuntia ennen uuniin laittamista, pienemmät lihat tuntia ennen. Itse suosin pääsiäispöydässä savustettua lampaanviulua. Myös lampaankare on ympärivuotinen suosikki, joka valmistuu esim. grillissä tuossa tuokiossa. Pirkka-lehden omilta verkkosivuilta (www.pirkka.fi) löytyy loistavia lammasruokaohjeita.


Seilorin herkkutiskistä löytyy erilaisia valmiiksi marinoituja vaihtoehtoja pääsiäispöytään, mm. kahvilla marinoituja lampaan paisteja. ”Parhaiten lampaanlihalle sopii mielestäni punaviinikastike”, Jukka Kärkkäinen suosittelee. ”Kastike kiehuu liedellä, haihtuen ja tiivistyen maultaan mahtavaksi samalla kun lihat paistetaan. Lampaanfileiden seuraksi suosittelen valkosipuliperunoita ja rakuunalla sekä sinihomejuustolla maustettuja porkkanoita, sekä runsaasti kurkusta, tomaatista, sipulista ja paprikasta valmistettua salaattia. Jälkiruoaksi kun vielä nauttii perinteistä suomalaista mämmiä, reilusti kerman kera, niin avot”, Seilorin tuorepäällikkö Jukka Kärkkäinen naurahtaa. •

Lue myös nämä artikkelit:
Seilorilla on Juustoreura ry:n suositus
- Seilori Magazine 1/2012
K-supermarketin aina herkullinen hedelmä- ja vihannesosasto - Seilori Magazine 1/2014
Uusi K-Menu-tuotesarja saapui K-ruokakauppoihin
- Seilori Magazine 1/2014
Nyt grillataan! - Seilori Magazine 1/2014
Neuvoja K-kauppiaan uraa harkitsevalle - Seilori Magazine 1/2014