HEVI

Neuvoja K-kauppiaan uraa harkitsevalle

Kuvat Heikki Kuisma

K-supermarket Seilorin diplomikauppias, talousneuvos Heimo Välinen on toiminut K-ruokakauppiaana jo 35 vuotta. Seilori Magazine asetti Väliselle muutamia kiperiä kysymyksiä siitä millaisia ominaisuuksia ja koulutusta tarvitaan K-kauppiaaksi ryhtymiseksi.

Miten voi kehittyä ylipäätänsä hyväksi K-kauppiaaksi?

Meillä K-kauppiailla on tärkeä rooli oman kauppapaikkamme menestyksen luomisessa ja ylläpidossa. Kauppiaan omat henkilökohtaiset ratkaisut ja yksilöllinen toiminta viime kädessä varmistavat sen, että asiakkaat valitsevat juuri hänen myymälänsä päivittäistavaroita ostaessaan. Niinpä on päivänselvää, että meiltä K-ruokakauppiailta odotetaan aina jatkuvaa aktiivisuutta ja luovuutta oman yrityksen johtamisessa ja kehittämisessä. Tästä syystä on suureksi eduksi, jos kauppiaalla on laaja näkemys mahdollisimman monista liikeyrityksen menestymiseen vaikuttavista osatekijöistä.

Minkälaisia henkilöitä hakeutuu yleensä kauppiasvalmennukseen?

K-ruokakauppiaiden taustat ja työhistoria voivat vaihdella suuresti. Juuri tästä seikasta johtuen K-ruokakauppiaaksi hakeutuu ja voi päästä hyvin erilaisista lähtökohdista. Toisin kun yleisesti luullaan, aikaisempi työkokemus ruokakaupasta ei ole niinkään välttämätöntä, vaikka siitä kauppiaan työn oppimisessa onkin selkeästi etua. Erinäiset kauppiaan ammattitaitoon liittyvät tekijät ovat aina opittavissa, kunhan henkilökohtaiset ominaisuudet ja aikaisempi kokemus vain ovat oikeanlaisia. Onnistumista K-ruokakauppiaana edistää suuresti, jos ihmisten kanssa toimiminen on aloittavalle kauppiaalle luontevaa ja mieluisaa. Aina parempi, jos uusi kauppias lisäksi nauttii ihmisten ja asioiden johtamisesta. K-ruokakauppiaaksi haluavalta ei peruskoulutuksen lisäksi edellytetä itseisarvona tietynlaista koulutusta tai tutkintoa. Tutkinto on luonnollisesti näyttö pitkäjänteisestä sitoutumisesta ja tavoitteellisuudesta. Käytännössä yhä useamman valmennukseen valitun taustalta koulutus myös löytyy.

Mitä pitää tehdä jos haluan K-ruokakauppiaaksi?

Tulevan K-ruokakauppiaan tukena menestymisessä ovat harjoittelu K-kaupoissa sekä mahdollinen aikaisempi kokemus kaupan alalta. Kauppiaaksi Ruokakeskon liiketyyppeihin pääsee vain käymällä Kauppiasvalmennuksen. Valmennus koostuu verkko-opinnoista, ohjatusta kauppiastyön harjoittelusta sekä alueellisista ja valtakunnallisista lähijaksoista. Jatkuvasti rullaavan kauppiasvalmennuksen voi aloittaa haluamanaan ajankohtana ja sen kesto on määriteltävissä tarkoituksenmukaiseksi.

kuvitus

 

Verkko-opinnoissa tavoitteena on perehtyä niihin asiakokonaisuuksiin, jotka ovat pohjana vähittäiskauppayrittäjyydelle K-ruokakaupassa ja joiden käytännön osaamista syvennetään kauppiasharjoittelussa. Tavoitteena on antaa perustietoa päivittäistavarakaupan markkinoista, asiakkaista sekä Ruokakeskon ketjutoiminnasta ja kauppiaan roolista. Tarkoitus on luoda kokonaiskäsitys yrittäjäpohjaisen päivittäistavarakaupan kilpailukeinoista ja antaa kauppiasharjoittelijalle tarvittavat perustiedot päivittäistavarakaupan henkilöstömitoituksessa, työvuorosuunnittelussa ja ihmisten johtamisessa. Hänelle täytyy myös luoda realistinen käsitys pt-kaupan johtamisessa käytettävistä työvälineistä, tunnusluvuista ja tutkimustiedoista. Kauppiasharjoittelija harjoittelee mm. toimintasuunnitelman ja budjetin tekoa.

Heimo
"
Työhön sisältyy useita fyysisiä ”lattiatason” tehtäviä, joissa myös tuotetason osaamiselle on käyttöä.

Kauppiasvalmennukseen kuuluu myös ohjattua kauppiastyön harjoittelua, eikö vain?

Totta. Kasvattajakauppias tukee K-ruokakauppiaaksi kouluttautuvaa henkilöä tarjoamalla hänelle harjoittelupaikan aidossa ympäristössä, toimien itse valmennettavan henkilökohtaisena opastajana. Kasvattajakauppias perehdyttää kauppiasharjoittelijan kaupan ja ketjun ohjeistusten mukaan. Hän valmentaa ja ohjaa kauppiasharjoittelijaa kaupan käytännön töissä. Harjoittelussa kauppiasharjoittelija tekee kaikkia kaupan töitä monipuolisesti, edeten vaativampiin ja vastuullisempiin vastuualueisiin. Kasvattajakauppias huolehtii siitä, että kauppiasharjoittelija saa harjoittelunsa aikana kattavan kokonaiskuvan kaikista kaupan osastoista sekä kauppiaan tehtävistä ja vastuista, jotta kauppiasharjoittelija voi aikanaan kauppiaana ohjata kauppansa toimintaa mahdollisimman menestyksekkäästi. Kauppiasharjoittelijan tausta vaikuttaa harjoitteluun. Vastuullisissa esimiestehtävissä toimineella kauppiasharjoittelijalla voi työnkuva painottua nopeasti laajempiin tehtäväkokonaisuuksiin. Vähäisellä vähittäiskaupan käytännön kokemuksella aloittava taas keskittyy aluksi arkirutiinien haltuunottoon. Kauppiasharjoittelussa opetellaan varautumaan myös erilaisiin vaativampiin tilanteisiin, joita toimiva K-ruokakauppias tulee urallaan kohtaamaan. Tällaisia ovat esimerkiksi suuret remontit ja kauppapaikan uusperustanta.

kuvitus

Kuinka paljon rahaa tarvitaan aloittaessa?

K-ruokakauppiaana toimiminen edellyttää sitä, että oma yksityistalous on tasapainossa. Ei siis saa olla maksuhäiriöitä, ulosoton rekisteriä, eikä yritysyhteyksiä, joissa on maksuhäiriöitä. Aloittaessa harvalla on sijoittaa suuria summia yritykseen. Vähittäiskaupan Takaus Oy, jonka hallituksen varapuheenjohtajana itsekin nykyisin toimin, on K-ryhmän kauppiasyrittäjien rahoituspalveluyhtiö jolta voit hakea yritystoiminnan rahalaitosluottojen takausta. Vähittäiskaupan Takaus Oy:n tavoitteena on mahdollistaa K-ruokakauppiaiden yritysrahoituksen saatavuus ja kohtuullinen hinnoittelu. Vähittäiskaupan Takaus Oy edellyttää K-ruokakauppiaan puolesta pankille antamansa takauksen vastavakuudeksi perustettavan yrityksen omaisuutta (mm. yrityskiinnitys) sekä kauppiaan henkilökohtaisesti omistamaa omaisuutta ja henkilövakuuksia. Erona suoraan rahalaitosluottoon on edullisemman hinnoittelun lisäksi se, että Vähittäiskaupan Takaus Oy voi myöntää takauksen vaikka K-ruokakauppiaalla ei olisikaan toimittaa täysin kattavia vakuuksia.

Mikä on lyhykäisyydessään K-kauppiaan ns. toimenkuva?

Olen perustanut oman kauppani Seilorin asiakkaita varten, ja siksi myös K-ruokakauppiaan arki on tiivistä elämistä asiakkaiden ja heidän tarpeidensa parissa. Vuorovaikutus asiakkaiden kanssa on K-ruokakauppiaan työssä antoisinta puuhaa. Työhön sisältyy useita fyysisiä ”lattiatason” tehtäviä, joissa myös tuotetason osaamiselle on käyttöä. Kauppa on aina kauppiaansa näköinen. Kauppiaan osaamiseen voivat turvautua yhtä hyvin uraansa aloittavat työntekijät kuin neuvoja kaipaavat asiakkaatkin. Läsnäolo ja osallistuminen tekevät K-ruokakauppiaan työstä sosiaalisesti antoisan, mutta samalla vaativan. Ruokakaupan aukioloajat ovat tänä päivänä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti pitkät. K-ruokakauppiaalle tämä tarkoittaa vaihtelevia työaikoja ja usein myös pitkiä työpäiviä. •

 

Lähde: Ruokakeskon kauppiasvalmennus

 


FAKTAA

• K-kauppiaita on yhteensä yli 1 200, joista K-ruokakauppiaita vähän yli 900
• K-erikoiskauppiaita on yhteensä n. 150
• K-maatalous- ja/tai rautakauppiaita on yhteensä n. 150
• K-kauppiaan keski-ikä on 45 vuotta
• Vanhin K-kauppias on täyttänyt 88 vuotta
• Nuorin K-kauppias on 24-vuotias
• K-kauppias on toiminut K-kauppiasyrittäjänä keskimäärin 11 vuotta
• K-kauppiaista on naisia 19,3 prosenttia
• Todellisuudessa naiskauppiaiden määrä on suurempi, koska suurin osa (80 %) K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina. Prosenttiluku 19,5 kertoo sen määrän K-kauppoja, joissa K-kauppiasoikeudet ovat naisen
nimissä.


Lue myös nämä artikkelit:
Seilorilla on Juustoreura ry:n suositus
- Seilori Magazine 1/2012
K-Menu-tuotesarja saapui K-ruokakauppoihin - Seilori Magazine 1/2014
Aromikasta lammasta pääsiäispöytään
- Seilori Magazine 1/2014
K-supermarketin aina herkullinen hedelmä- ja vihannesosasto - Seilori Magazine 1/2014
Nyt grillataan!
- Seilori Magazine 1/2014