![]() ![]()
Aromikasta lammasta pääsiäispöytäänK-supermarket Seilorissa tuorepäällikkönä työskentelevä Jukka Kärkkäinen odottaa pääsiäistä iloisin mielin. Jukka viihtyy hyvin Seilorissa, sillä aikoinaan Suomen Parhaaksi Lihaosastoksi valittu ympäristö pitkine palvelutiskeineen on herkkuja ja laatua arvostavalle Jukalle sopiva ja mieluinen työpaikka. Seilorissa hän työskentelee herkkutiskillä, valmistelee herkkutiskien tuotteita, grillissä kotiruokaa, tekee tilauksia, opastaa asiakkaita ruokavalinnoissa ja jakaa mielellään myös vinkkejä ruokien valmistuksesta ja sopivien lisäkkeiden valinnasta. Saimaan saaressa sijaitsevalla mökillään Jukka vaimonsa ja koiransa kanssa viettää vapaa-aikaansa. Perhe on pienentynyt koska aikuiset tytöt ovat jo maailmalla. Jukka valitsee pääsiäisen juhla-aterialle tietysti lampaanlihaa ja mieluiten fileetä, josta tulee varmasti maukasta ja mureaa. Lammas on helppo, maukas ja edullinen raaka-aine. Se sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja tuo tarvittaessa juhlavuutta ruokalajeihin. Lampaanliha on pehmeää, ja siinä on hieno oma makunsa. Koska kotimainen lampaanliha ei riitä pääsiäisen kulutukseen, tuodaan lammasta myös Irlannista ja Uudesta Seelannista. Se on maukasta ja vähärasvaista, koska siellä on ihanteelliset olosuhteet kasvattaa lammasta. Uudesta Seelannista tuleva lampaanliha on hyvin nuorta lammasta tai karitsaa, Jukka kertoo. Fileet on pakattu tiiviisti muoviin reilun puolen kilon pakkauksiin ja pakastettu. Liha saa ennen valmistusta sulaa jääkaapissa noin vuorokauden.
Marinoiminen jalostaa lampaan omaa makua, mutta siihen kannattaa varata riittävästi aikaa. Parhaiten marinoimiseen sopii valkosipulimarinadi, mutta kannattaa kokeilla maustamiseen myös minttua tai rosmariinia, Jukka suosittelee. Marinointiliemi ja fileet kannattaa laittaa muovipussiin ja jääkaappiin, jossa marinoituminen tapahtuu parissa päivässä. Muistakaa ottaa fileet huoneen lämpöön ennen ruskistamista. Seilorin herkkutiskistä löytyy erilaisia valmiiksi marinoituja vaihtoehtoja pääsiäispöytään mm. kahvilla marinoituja lampaan paisteja. Parhaiten lampaanlihalle sopii mielestäni punaviinikastike, kertoo Kärkkäinen. Kastike kiehuu liedellä, haihtuen ja tiivistyen maultaan mahtavaksi samalla kun lihat paistetaan. Lampaanfileiden seuraksi suosittelen valkosipuliperunoita ja rakuunalla sekä sinihomejuustolla maustettuja porkkanoita, sekä tietysti runsaasti kurkusta, tomaatista, sipulista ja paprikasta valmistettua salaattia. Jälkiruoaksi perinteistä suomalasia mämmiä, reilusti kerman kera. • Lue myös nämä artikkelit: |