Header
Virvon varvon tuoreeks terveeks

Kevät alkaa pääsiäisestä. Pääsiäisenä nautitaan hyvästä ruoasta, valmistetaan keväisen ruoan alkuun värikäs salaatti vaikka avokadosta ja savulohesta. Herkullisena pääruokana maistuu lammas, broileri tai lohi. Pääsiäiseen kuuluu myös munien maalaus. Lasten kanssa munien maalaus on hauskaa puuhaa. Muistatko vielä, että keitetyistä kananmunista saa oranssinruskeita, kun laittaa keitinveteen sipulin kuoria.

Aromikasta lammasta pääsiäispöytään

K-supermarket Seilorissa tuorepäällikkönä työskentelevä Jukka Kärkkäinen odottaa pääsiäistä iloisin mielin. Jukka viihtyy hyvin Seilorissa, sillä aikoinaan Suomen Parhaaksi Lihaosastoksi valittu ympäristö pitkine palvelutiskeineen on herkkuja ja laatua arvostavalle Jukalle sopiva ja mieluinen työpaikka. Seilorissa hän työskentelee herkkutiskillä, valmistelee herkkutiskien tuotteita, grillissä kotiruokaa, tekee tilauksia, opastaa asiakkaita ruokavalinnoissa ja jakaa mielellään myös vinkkejä ruokien valmistuksesta ja sopivien lisäkkeiden valinnasta. Saimaan saaressa sijaitsevalla mökillään Jukka vaimonsa ja koiransa kanssa viettää vapaa-aikaansa. Perhe on pienentynyt koska aikuiset tytöt ovat jo maailmalla.  Jukka valitsee pääsiäisen juhla-aterialle tietysti lampaanlihaa ja mieluiten fileetä, josta tulee varmasti maukasta ja mureaa. Lammas on helppo, maukas ja edullinen raaka-aine. Se sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja tuo tarvittaessa juhlavuutta ruokalajeihin. Lampaanliha on pehmeää, ja siinä on hieno oma makunsa. Koska kotimainen lampaanliha ei riitä pääsiäisen kulutukseen, tuodaan lammasta myös Irlannista ja Uudesta Seelannista. Se on maukasta ja vähärasvaista, koska siellä on ihanteelliset olosuhteet kasvattaa lammasta. Uudesta Seelannista tuleva lampaanliha on hyvin nuorta lammasta tai karitsaa, Jukka kertoo. Fileet on pakattu tiiviisti muoviin reilun puolen kilon pakkauksiin ja pakastettu. Liha saa ennen valmistusta sulaa jääkaapissa noin vuorokauden.

"

Parhaiten lampaanlihalle sopii mielestäni punaviinikastike, kertoo Kärkkäinen.

 

Kokonaisen lampaanviulun päältä kannattaa siinä näkyvä rasva poistaa, neuvoo Kärkkäinen. Lampaanpaisti maustetaan perinteisesti valkosipulilla. Valkosipulinkynnet kannattaa leikata pitkittäin kahteen kolmeen osaan ja tehdä lihaan pienet, syvät viillot, joihin valkosipulit työnnetään. Paisti kannattaa maustaa hunajalla ja hieroa runsaalla rosmariinilla tai muilla yrteillä. Paisti kypsennetään hitaasti hauduttaen miedossa uunissa välillä valellen esimerkiksi vahvan kahvin ja kerman seoksella, Jukka neuvoo. Lampaanlihan kanssa sopii erityisesti minttuhyytelö, mutta myös voimakkaat grillikastikkeet, sitrushedelmät, rosmariini ja tietysti valkosipuli.

Kärkkäinen
• Seilorin tuorepäällikkö Jukka Kärkkäinen.

Lammas

Marinoiminen jalostaa lampaan omaa makua, mutta siihen kannattaa varata riittävästi aikaa. Parhaiten marinoimiseen sopii valkosipulimarinadi, mutta kannattaa kokeilla maustamiseen myös minttua tai rosmariinia, Jukka suosittelee. Marinointiliemi ja fileet kannattaa laittaa muovipussiin ja jääkaappiin, jossa marinoituminen tapahtuu parissa päivässä. Muistakaa ottaa fileet huoneen lämpöön ennen ruskistamista. Seilorin herkkutiskistä löytyy erilaisia valmiiksi marinoituja vaihtoehtoja pääsiäispöytään mm. kahvilla marinoituja lampaan paisteja. Parhaiten lampaanlihalle sopii mielestäni punaviinikastike, kertoo Kärkkäinen. Kastike kiehuu liedellä, haihtuen ja tiivistyen maultaan mahtavaksi samalla kun lihat paistetaan. Lampaanfileiden seuraksi suosittelen valkosipuliperunoita ja rakuunalla sekä sinihomejuustolla maustettuja porkkanoita, sekä tietysti runsaasti kurkusta, tomaatista, sipulista ja paprikasta valmistettua salaattia. Jälkiruoaksi perinteistä suomalasia mämmiä, reilusti kerman kera. •

Lue myös nämä artikkelit:
Seilorilla on Juustoreura ry:n suositus
- Seilori Magazine 1/2012
Luomun menestystarina jatkuu Seilorissa
- Seilori Magazine 1/2012

Vapaaehtoiset jakavat ruokaa Espoonlahdessa - Seilori Magazine 1/2011
Asiakkaat tyytyväisiä sähköiseen hinnannäyttöön - K-ruokakauppa 1/2013
Wilhelmina Sailing - Vie itsesi ja ystäväsi charter-purjehdukselle - DeLuxe-lehti 5 vuotta 2013